julij 23, 2024
pustni-kostumi-kurenti

Pustni kostumi po Sloveniji

Vas zanima od kje izhajajo pustni kostumi in praznovanje maškarade? Povsod po svetu je v mesecu februarju čas praznovanja konca zime in priprave na pomlad. V večini primerov so ta praznovanja so povezana s praznikom, ki mu pri nas pravimo pust oziroma ponekod tudi debeli torek. Med praznovanji po svetu so najbolj znana karneval v Riu in beneški karneval. Pa tudi v Sloveniji imamo številne zanimive pustne festivale.

Pustni kostumi so povezani s tradicijo in se razlikujejo po posameznih mestih. Najznamenitejša pustna figura v Sloveniji, ki je pravzaprav simbol slovenskih maškar – je kurent, ki izhaja iz Ptuja, kjer je največji pustni karneval. Popularen pa je tudi karneval v Cerknici in laufarija na Cerknem.

Kateri so najbolj znameniti pustni kostumi?

Kot smo že omenili, so najbolj poznani slovenski pustni kostumi prav ptujski kurenti. Kurent je pravzaprav izgleda kot nekakšno strašilo oziroma pošast, ki ima nalogo, da prestraši zimo, da odide in lahko pride pomlad. Kurentov pustni kostum je narejen iz perja, lesenih rogov, ovit je v usnjeno kožo in okrašen s trakovi ali papirnimi rožami. Ovit je v plašč iz ovčje kože, okrog pasu pa ima pripete kravje zvonce. Na nogah ima škornje ter zelene ali rdeče nogavice, v rokah pa nosi kij, na koncu prekrit z ježevko. Kurente po navadi spremlja tudi hudič, ki ima črn ali rdeč pustni kostum in velike rogove na glavi. Ima tudi rdeč jezik in v rokah ribiško mrežo, s katero lovi duše.

Tradicionalni pustni kostumi so tudi orači. To je skupina mož, ki simbolično orjejo zemljo. S tem naznanjajo konec zime in začetek pomladanskega dela na poljih. Velikokrat jih spremljajo še drugi pustni kostumi, ki pokajo z biči, pa tudi kurenti.  

V času maškar pa niso znameniti le pustni kostumi, temveč tudi krofi. V tem času lahko krofe kupite povsod po Sloveniji, v vseh trgovinah, stojnicah slaščičarnah. Najpopularnejši pa so trojanski krofi.

Pustovanje je seveda tudi čas za otroke. Pustni kostumi, ki jih takrat otroci oblečejo, so lahko zelo različni, narejeni doma ali kupljeni v trgovini. Tako našemljeni potem hodijo od hiše do hiše, kjer sprašujejo ali imajo kaj za pusta hrusta. Na ta način naberejo bonbone ali druge sladice, pa tudi kak evro.

Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter