junij 13, 2024
kmetija

Izleti na turistične kmetije so zabavni

Življenje na podeželju – kmetija Ule

Kmetija Ule se nahaja v Podlipovici pri Izlakah. Njihova osnovna dejavnost je prireja mleka, imajo pa tudi trop plemenskih ovc in kokoši nesnice. Po načelih sonaravnega kmetovanja uspešno združujejo sodobno znanje in tradicionalne načine kmetovanja.

Za obiskovalce organizirajo poučne programe, organizirajo prikaze dela na kmetiji in gostom omogočajo, da pri tem sodelujejo. Obiskovalci lahko poskusijo mleko in njihove različne izdelke, kot so jogurt, maslo, skuta, kefir.

Za vodene oglede se je potrebno najaviti pet dni pred obiskom.

Odprta vrata v sklopu tematske poti: torek od 17.00 do 19.00 ure

Sprehod pod orehi – kmetija Požlep

Kmetija Požlep oziroma Pekarna pod lipo leži v Knezdolu nad Trbovljami. Ogledate si lahko nasad orehov, prisluhnete strokovni razlagi o gojenju in pridelavi orehov ter sodelujete pri njihovi predelavi.

Gostom razkažejo tudi domačo podeželsko pekarno ter pripravijo degustacijo pekovskih izdelkov (domači kruh, slano in sladko pecivo, »specialni kruh«, potice in drugo) in domačega orehovega likerja.

Za vodene oglede se je potrebno najaviti pet dni pred obiskom.

Odprta vrata v sklopu tematske poti: ponedeljek, torek, četrtek, petek in nedelja od 10.00 do 16.00 ure.

Vrtnarstvo Hodak – V objemu cvetja

V Vrtnarstvu Hodak že več kot dvajset let vzgajajo različne rastline. Ukvarjajo se z vzgojo balkonskega cvetja, enoletnic, trajnic, dišavnic, sadik zelenjave in grmovnic. Glavna vrtnarija se nahaja v Orehovici, tik ob cesti Izlake-Trojane, poslovno enoto pa imajo tudi v Trbovljah, poleg novega pokopališča v Gabrskem. V jesenskem času nudijo veliko izbiro lončnih krizantem, mačeh in ostalih rastlin. Spomladi je možno poleg pestre izbire rastlin, ki uspevajo na soncu, polsenci in/ali senci, izbirati tudi med svežimi novostmi svetovnih gojiteljev. Njihova ponudba ne obsega le kvalitetnih sadik, ampak tudi kakovostno zemljo oz. substrat, posode in gnojila. V zadnjem času pa se precej posvečajo tudi pridelavi različnih vrst zelenjave (koleraba, zelje, itd.) Poleg pestre ponudbe tudi svetujejo katere rastline so primerne za na balkon, gredico ali vrt in jih, po želji tudi posadijo. Obiskovalcem pokažejo in razkrijejo, kako razmnoževati sadike in saditi rastline ter zelenjavo; med njimi je kar nekaj posebnosti, ki jih je mogoče videti zgolj pri Vrtnarstvu Hodak. Ogledati si je mogoče tudi delovanje stroja za polnjenje platojev s substratom za setev solate in drugih sadik s šibkimi koreninami. Primerno temperaturo za vzgojo rastlin in zelenjave vzdržujejo s kurjenjem na brikete. Njihove izdelke je možno kupiti tudi na tržnici v Zagorju. Za vodene oglede se je potrebno najaviti pet dni pred obiskom.

Kmetija Sopotnik – ko zorijo jagode

Kmetija Sopotnik se nahaja pod Trojanami, kjer se cesta pri vznožju trojanskega klanca odcepi proti Polšini. Spada med manjše kmetije, saj obsega približno 0,5 ha njivskih površin, 3,5 ha travnikov in pašnikov in 14,7 ha gozda. Del kmetijskih površin leži v pretežno ravninskem delu, del pa v hribovitem. Na kmetiji živita dve družini. Konec leta 2009 so oživili kmetijo, želeli so namreč ohraniti aktivno kmetijsko dejavnost in povečati produktivnost, zato so se odločili za pridelavo jagod v pokritem nasadu. Poleg jagod gojijo tudi zelenjavo (paradižnik, paprika, bučke, por, zelena, ohrovt, kitajsko zelje, stročji fižol, solata, endivija, itd.) za lastne potrebe in potrebe trga. Veliko časa namenijo tudi delu v gozdu, predvsem pripravi drv za kurjavo in hlodovine za prodajo ter vzdrževanju gozdne infrastrukture. Poleg ovac avtohtone jezersko-solčavske pasme na pašniku kraljuje družinica mini kozic, ki jim dela družbo manjši nasad orehov. Na kmetiji je najbolj živahno meseca maja, v času zorenja prvih jagod, kasneje se njihova ponudba razširi na svežo zelenjavo in sadje, iz katerega delajo marmelado. V iskanju možnosti za nadaljnji razvoj kmetije in izkoristek njenih zmožnosti so se odločili za usmeritev v ekološko kmetovanje. Kmetovanje jim namreč predstavlja vir dohodka, obenem pa z njim prispevajo k ohranjanju slovenske kmečke tradicije in življenja na podeželju. Njihov cilj je namreč pridelovati kakovostno in zdravo hrano za družino ter za ljudi, ki se zavedajo pomena zdrave, lokalno pridelane zelenjave in sadja. Poleg nakupa jagod se lahko obiskovalci seznanijo z različnimi sortami, jih poskusijo ter se naučijo marsičesa o pridelavi jagod in kako se ubraniti škodljivcev oziroma preprečevati bolezni. V bodoče želijo prodajati tudi posamezne sadike. Sprejemajo skupine do 30 ljudi. Za vodene oglede se je potrebno najaviti pet dni pred obiskom.

Odprta vrata v sklopu tematske poti: sobota od 15.00 do 18.00 ure.

Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter